MTB-urile nu distrug potecile turistice

Cineva zicea ca MTB-urile erodeaza solul mai mult decat cei care fac hiking (drumetie) sau chiar mai mult decat caii ?! Nu chiar, iar dupa ultimele cercetari stiintifice, ne-am gandit sa intram mai in substrat si sa vedem ce cauzeaza cu adevarat eroziunea solului, pentru ca cercetarile care s-au facut de-a lungul timpului in domeniu sugereaza ca rotile bicicletei fac mult mai putine stricaciuni decat s-ar putea crede.

In 1994 John Wilson si Joseph Seney de la Montana State University au comparat eroziunea in urma drumetiei, a cailor, a motocicletelor si mountainbike-ului pe potecile din Montana. Au udat potecile pentru a simula sezonul ploios, iar apoi fiecare grup a trecut pe respectiva portiune de 100 de ori. In urma bocancilor drumetilor si a rotilor mountainbike-urilor nu au gasit diferente statistic signifiante, insa caii si motocicletele au distrus poteca.

Ulterior australienii Lorne Kriwoken si Luke Chiu au condus un studiu de impact in parcul natural Wellington din Tazmania, studiu publicat in 2013. Din nou, nu erau diferente intre bocancii drumetilor si rotile mountainbike-urilor.

Si, in final, Jeff Marion de la institutul american US Geological Survey a urmarit 125km de poteci din Big South Fork National River and Recreation Area (in Tennesee si Kentucky), comparand potecile dedicate calariei, drumetiei, MTB-ului si ATV-urilor. Concluzia lui a fost ca MTB-ul cauzeaza cea mai putina eroziune a solului, iar modelarile computerizate au aratat ca potecile pentru MTB au suferit si cea mai putina pierdere a solului.

Pana acum totul bine si am putea decreta toate potecile turistice “bune de dat cu MTB-ul”, nu? Ei nu e chiar asa…

Cercetarile lui Chiu si Kriwoken din Tazmania de asemenea au mai aratat ca atunci cand poteca era uda, panta foarte mare sau biciclistul frana lateral mai mult, exista eroziune. In fapt, apa este cel mai probabil cea mai mare distrugatoare de poteci, dupa cercetarile din Montana, eclipsand atat impactul drumetiilor cat si al ciclistilor.

Deci care sunt implicatiile asupra dreptului de folosire al potecilor turiste de catre biciclisti?

Fara dubii, unele poteci vor trebui intretinute pentru a limita eroziunea, drumurile forestiere si cele speciale (calarie, ciclism, etc) vor trebui intretinute mai putin, pentru ca latimea drumului permite biciclistilor sa mearga pe toata latimea lui.

Concluzia ar fi ca educatia si marcajele sunt necesare cel mai mult, ajutand diferitele grupuri sa inteleaga restrictiile de acces si sa fie mai toleranti unii cu ceilalti.

sursa: mbr.co.uk

Noi (Bike Works) stim ca exista si sunt cunoscute sisteme si modele de constructie sustenabila a potecilor pentru MTB, care limiteaza eroziunea produsa de apa si biciclisti prin proiectare, executie si un drenaj eficient, astfel incat si intretinerea potecilor amenajate sa fie minima si speram sa le vedem puse in aplicare cat mai curand (fie de noi sau altii) in cat mai multe zone din tara. Pe cealalta parte, suntem de acord cu concluzia emisa de editorii mbr.co.uk, ca fara o marcare pertinenta si o educare (fie ea partial si prin promovare) a utilizatorilor zonelor de agrement, toleranta e putin probabil sa apara.